livetsomtina.blogg.se

Vardagsblogg

sportsligt beteende?

Publicerad 2016-03-30 08:53:41 i Allmänt,

I Måndags så satt jag o dottern bänkade för att titta på WC finalen från Göteborg i hoppning.
Jag tänker lite så som känslan är, vackra hästar, duktiga hästar, duktiga ryttare och en fantastisk miljö. Rent ut sagt så bra det kan bli.
Dottern sitter och tittar på detaljer, hur hästarna är knoppade eller inte, räknar galopp språng, vägar till hindren och efteråt. Ser dom som rider som förebilder, detta är målet, hur man rider och vilka hästar man kan rida när man är så duktig. Allt är frid o fröjd. Spänningen stiger, inte så många kvar.
Helt plötsligt så zoomar en kameraman in från framridningen och vad får vi se, en toppryttare travar sin häst på långa tyglar och hästen snubblar, går ner på knäna, faller framåt men efter 5-6 steg på knäna klarar den sej upp lite lätt i chock. Ryttaren böjer sej fram, kikar på frambenen och sen sätter hon sporrarna i sidorna på hästen, som självklart tar ett skutt framåt i ren förskräckelse, då sliter hon tag i munnen så den sätter sej på hasorna. Sen rider hon fram den och drar otaliga gånger i munnen samt sporrar upp den. Kameramannen fortsätter att filma, det visas även på jumbotronen inne på Scandinavium.
Men vad gör hon utbrister dottern!! Han snubblade ju bara, varför bestraffa?? Öh, svarar jag, så där får man verkligen inte göra. Då säger svt´s ena kommentator: Men vad gör hon?? Och den andra (specialisten) säger helt lugnt: Den hingsten gick o sov, nu väcker hon upp honom....
Specialisten får stå för vad hon sa, det är verkligen inget skäl att bestraffa enligt oss, man kan hålla en häst lite uppmärksam på annat vis... En lång helg i den miljön, inte så konstigt att han kanske är lite ofokuserad. 
Vi började prata mycket om hur man beter sej mot sin häst/ponny, var är överdomaren på en sådan här stor tävling, det är väl ingen skillnad på en ponnytävling eller GHS? Hästar o ponnier skall hanteras med respekt!
Hade jag gjort så på en framridning mamma hade jag blivit avstängd, jag lovar dej! Men jag skulle aldrig göra så å andra sidan, var dotterns krassa sanning.
Om man gör så med sin häst på en framridning, vad gör man med sin häst hemma, när ingen ser.... Usch, detta smutsar verkligen ner sporten!
Enda positiva var att dottern blev så upprörd, och visade att så är det verkligen inte man behandlar sin häst!
Man får inte vara skadeglad, men vi var rätt glada när ryttaren rev ett hinder i sista rundan, så hon inte blev placerad. Men vad gjorde hon i sin besvikelse med hästen sen, en tanke mamma tog med sej och den delade jag inte med mej till dottern som glad gick ut och kramade sina ponnier.
// Tina
 
 

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela